De laatste loodjes en het laatste laatje

Het is waar, die laatste loodjes wegen het zwaarst. Eergister, 8 maanden na het overlijden van mijn moeder, waren we eindelijk (of toch  zomaar opeens) klaar met het leeghalen van ons ouderlijk huis. Een dubbel gevoel, want we zijn zo blij dat het klaar is, maar er is ook verdriet. Wat missen we haar ontzettend en zo’n leeg huis drukt de neus weer eens goed op de feiten.

Totaal zijn we ongeveer 1100 uur bezig geweest. Het had ook niet veel langer moeten duren, want we zijn moe. Wel zijn we blij met hoe we het aangepakt hebben. Dat we de tijd hadden om het te doen op de manier die het beste bij ons paste en niet bijvoorbeeld een woning-ontruimer hebben ingehuurd om het voor ons te doen. Of dat we er die lucifer in hebben gegooid. We zijn respectvol omgegaan met alle spullen en hebben het zo milieuvriendelijk mogelijk gedaan. We weten dat ze dat belangrijk zou hebben gevonden.

Er waren, zeker in het begin, veel spullen waar we geen keuze over konden maken. Die hebben we allemaal opzij gezet in dozen. Als laatste zijn we weer door die dozen gegaan en omdat we inmiddels 8 maanden verder zijn was het maken van de keuzes toch alweer makkelijker.

En toen kwam nog dat allerlaatste laatje. Al maanden vroegen we ons af waar toch dat ene item was. En jawel, daar, helemaal achterin, kwam het toch nog boven! Gek hoe je dan even helemaal blij bent…

Moet je ook een huis opruimen wegens een overlijden? Hier een paar tips:

  • Als je die luxe hebt, neem dan de tijd. Er zijn veel mensen met spijt omdat ze overhaast zijn geweest met beslissingen en weggooien. Weet je het even niet? Zet het dan opzij en kom er later op terug.
  • Het een voor het ander: neem je spullen mee naar huis, zoals die ene mooie vaas waar je goeie herinneringen aan hebt? Breng dan een vaas uit je eigen collectie naar de kringloop. Je wil natuurlijk ook niet dat je eigen huis te vol wordt.
  • Lukt het niet alleen? Zoek hulp!
    • Vrienden of vrienden van de overledene: zij vinden het vaak fijn om te kunnen helpen en het helpt ze in hun eigen rouwproces.
    • Een professional organizer: één afspraak kan al voldoende zijn om je op weg te helpen.
    • Woning-ontruimer: vraag een aantal offertes op en vraag naar hun werkproces. Zorg er voor dat je zeker weet dat je alles uit de woning hebt gehaald wat je wilt houden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Open chat
hi!
Scan de code
Hi, kan ik helpen / can I help?