Uw zolder is vaak een plek waar spullen zich jarenlang ongemerkt kunnen opstapelen. Het lijkt alsof het daar allemaal prima staat, totdat er iets gebeurt waardoor u moet opruimen. Denk bijvoorbeeld aan een verhuizing naar een kleinere woning, of het besef dat u uw kinderen later niet met al die spullen wilt opzadelen. Uit ervaring weet ik dat deze opruimklus erg lastig kan zijn, omdat er vaak spullen met emotionele waarde tussen liggen. Tijd om hier wat aan te doen! Maar hoe begint u slim aan het opruimen van uw zolder? Hierbij een simpel stappenplan over waar u moet beginnen, wat u kunt weggooien en hoe u de overgebleven spullen het beste kunt opbergen.
Stap 1: Bedenk welk doel wilt u bereiken met het opruimen van de zolder en schrijf dat op
- Moet de zolder helemaal leeg?
- Wilt u gewoon een overzichtelijk opgeruimde ruimte creëren?
- Wilt u wellicht de functie van de zolder veranderen van opslag naar iets anders?
- Hoe moet het er uiteindelijk uitzien?
- Hoeveel kunt/mag u bewaren, stel uzelf van tevoren een limiet
Stap 2: Welke spullen staan er allemaal op zolder, maak een lijst
Maak een lijst vanuit uw hoofd van alle spullen die er opgeborgen staan. Denk aan
Spullen met emotionele waarde, zoals:
- Oude foto’s en albums: Herinneringen aan familie, vrienden en belangrijke momenten in het leven.
- Kindertekeningen en knutselwerkjes: Gemaakt door de kinderen toen ze jong waren.
- Brieven en kaarten: Van dierbaren, vaak met persoonlijke en sentimentele waarde.
- Aandenken aan speciale gebeurtenissen: Zoals bruiloften, diploma-uitreikingen of reizen.
Spullen die “ooit nog van pas kunnen komen”:
- Oude kleding: Die niet meer past, maar die misschien ooit nog van pas komt of die bewaard wordt voor de kinderen.
- Meubels: Die niet meer in huis passen, maar die misschien ooit nog een plekje krijgen.
- Keukengerei en servies: Dat niet meer gebruikt wordt, maar dat misschien ooit nog nodig is voor een speciale gelegenheid.
- Gereedschap: Dat niet vaak gebruikt wordt, maar dat handig is om te hebben.
Seizoensgebonden spullen:
- Kerstspullen: Zoals de kerstboom, kerstballen en andere versieringen.
- Tuinmeubelen: Die in de winter niet gebruikt worden.
- Kampeerspullen: Die alleen in de zomer gebruikt worden.
Andere spullen:
- Boeken en tijdschriften: Die niet meer gelezen worden, maar die wel bewaard worden.
- Speelgoed: Waar de kinderen mee gespeeld hebben toen ze jong waren.
- Sportspullen: Die niet meer gebruikt worden, zoals oude ski’s of een surfboard.
- Elektronica: Zoals oude computers, telefoons of camera’s.
Stap 3: Maak keuzes wat u wilt doen met de spullen
Schrijf nu achter alle items op uw lijst wat u wilt gaan doen met deze spullen. Er zullen vast wel dingen zijn die u vergeten bent op te schrijven, maar doordat u nu alvast nadenkt over wat u met de verschillende categorieën spullen kunt/wilt doen, zal de opruimactie sneller en makkelijker gaan. Tijdens het opruimen kan het ook helpen om te refereren aan uw lijst. Verschillende opties zijn bijvoorbeeld:
- Naar een familielid, kennis of vriend(in) die het graag willen hebben.
- Naar de kringloop.
- Verkopen of weggeven op Marktplaats (of een vergelijkbare site).
- Naar de recycling/vuilstort/prullenbak.
- Bewaren – weer op zolder of op een andere plek?
stap 4: Maak afspraken met uzelf
Hoeveel tijd denkt u nodig te hebben voor deze opruimactie? Verdubbel deze tijd en plan gelijk concrete dagen met tijden in uw agenda. Hebt u in de ochtend de meeste energie? Plan het dan zo veel mogelijk in de ochtend. Afhankelijk van uw gezondheid en energieniveau is het verstandig om niet meer dan 3 uur per dag in te plannen. Waarom het zo belangrijk is om het in uw agenda te plannen kan u lezen bij Greenstory. Regel indien nodig ook al vooraf hoe u afval wilt afvoeren. Misschien hebt u iemand nodig die met de auto spullen naar een afvalbrengstation brengt, of moet u een afspraak maken met de grofvuilophaaldienst.
Stap 5: tijd om te gaan opruimen op zolder!
Tijd om nu echt aan de slag te gaan. Ga naar zolder met de volgende spullen: vuilniszakken, dozen/kratten, schoonmaakspullen, pen en papier, labels, een timer en markers.
Label vervolgens je dozen/kratten in verschillende categorieën, zoals: kringloop, weggeven, hier opbergen, elders opbergen, etc.
Waar begint u nu met precies met het opruimen van uw zolder? Kies een categorie van spullen met de minste emotionele waarde. Kies vervolgens een plek van ongeveer 1 m² (bijvoorbeeld een doos of een plank) en begin daar met opruimen. Zet een timer hoe lang u bezig wilt zijn en ga aan de slag. Stel uzelf de volgende vragen met elk item wat door uw handen gaat:
- Voegt het nu iets toe aan mijn leven? Word ik er blij van of ga ik het nog gebruiken?
- Kan ik iemand anders er blij mee maken of gaat het naar de prullenbak/vuilsort?
Beslist u dat het naar de kringloop gaat, doe het dan in de doos met het label ‘kringloop’. Gaat het naar iemand specifiek, doe het in de doos ‘weggeven’ met een label met diegene’s naam. Gaat deze persoon meer spullen krijgen? Geef die personen hun eigen doos.
Zijn er voorwerpen waar u echt over twijfelt? Leg deze in een aparte doos met het label ’twijfel’. Zet een datum in uw agenda wanneer u deze twijfeldoos weer onder handen neemt. Grote kans dat u na een maand er al makkelijker keuzes over kan maken.
Stap 6: De zolder netjes organiseren
Na het opruimen weet u goed hoeveel spullen u nog hebt en kan u deze gaan sorteren op categorie. Indien nodig of gewenst kunt u nu een manier bedenken om de spullen logisch op te bergen. Hier kunt u allemaal dezelfde dozen of opbergbakken voor aanschaffen, maar dit is niet altijd nodig. Schrijf op de doos wat erin zit en berg de dozen per categorie bij elkaar op.
Extra hulp inschakelen
Door het volgen van deze stappen en met de juiste planning, kunt u een grote en potentieel overweldigende klus opdelen in kleinere, beheersbare taken. Zelfs met dit stappenplan kan deze opruimklus overweldigend zijn, ik weet er alles van! Mijn moeder was echt een kei in alles bewaren en dit stond allemaal op zolder, maar samen hebben wij die klus mooi geklaard! Schroom dus niet om hulp in te schakelen, zoals een professional organizer. Ik heb ervaring en bied goede ondersteuning om uw zolder zo snel en efficiënt mogelijk op te ruimen.