Toen ik na het overlijden van mijn moeder door haar stille huis liep overviel het ook mij. Zo veel spullen, zo veel laatjes en vakjes en bakjes en kasten. Het opruimen van een huis na het overlijden van een geliefde is vaak overweldigend. Er is zoveel te doen en de emoties kunnen hoog oplopen. Waar begin je? In deze blog deel ik een stapsgewijze aanpak om het opruimen van een woning eenvoudiger en minder stressvol te maken.
Wat je moet weten over nalatenschap bij opruimen
Hou er rekening mee dat je volgens de wet een nalatenschap zuiver aanvaard zodra je spullen van waarde uit de woning mee naar huis neemt. Wil jij de nalatenschap verwerpen laat je dan goed informeren door jouw notaris. Voor meer informatie kan je bijvoorbeeld ook hier kijken.
Ontruimen van een koopwoning versus een huurwoning
Bij een koopwoning is vaak de eerste stap om het huis gereed te maken voor de foto’s voor de verkoop. Dit betekend dat de meeste oppervlakken leeg en opgeruimd moeten zijn. Ook foto’s van het gezin zou je al kunnen verwijderen, echter kan de fotograaf deze ook vaak ‘wegpoetsen’. Misschien zijn er ook wel te veel meubels en oogt het huis daardoor te vol. Hier zal je dan ook al keuzes in moeten maken.
Een huurwoning moet officeel voor het eind van de huurovereenkomst worden leeggehaald. Dit betekend dan vaak uiterlijk aan het eind van de tweede maand na het overlijden. Het is verstandig om even na te vragen bij de de huurbaas zodat je precies weet waar je aan toe bent. In sommige gevallen kan je ook andere afspraken maken. Anders dan bij een koopwoning hoef je je dus niet eerst alleen te concentreren op de oppervlakken.
Stappen voor het opruimen van een huis na het overlijden
Begin met een makkelijke ruimte die voor jou de minste emotionele lading heeft. Nadat deze plek is opgeruimd bedenk dan elke keer weer voor jezelf welke ruimte vervolgens voor jou het minste moeilijk is. Dit kan voor mensen verschillend zijn. Bij de een is het weggooien van de tandenborstel moeilijk, maar gaat de aardappelstamper zo de kringloopdoos in en bij de ander andersom. Met elk item dat door je handen gaat zal je een keuze moeten maken wat je er mee wil doen. In het begin kan dat lastig zijn, maar je merkt dat naarmate je meer keuzes hebt gemaakt het ook steeds makkelijker wordt om die keuzes te maken. Hierdoor is het slim om te beginnen met de voor jou makkelijkste ruimte en te eindigen met de moeilijkste. Hieronder een stapsgewijze aanpak van alle ruimtes in het huis op volgorde van, wat de meest mensen ervaren als, makkelijk naar moeilijk:
Stapsgewijze aanpak van alle ruimtes in het huis
- Hal (huisentree): vaak een open ruimte met eenvoudige items zoals schoenen, jassen en post.
- Keuken: dit kan wat tijd kosten door de hoeveelheid spullen, maar de meeste keuzes zijn makkelijk te maken
- Badkamer: vaak weinig sentimentele objecten, het is echter wel belangrijk om aandacht te besteden aan het veilig afvoeren van medicijnen.
- Kantoor of studeerkamer: Deze ruimte kan documenten en bijvoorbeeld foto’s bevatten, waardoor het opruimen vooral tijdrovend kan zijn.
- Woonkamer: De eerste stap naar iets moeilijker. Deze ruimte kan sentimentele objecten bevatten, maar vaak ook makkelijke zaken zoals tijdschriften, decoraties en meubels.
- Extra kamers (gastenkamer, hobbykamer): Afhankelijk van de inhoud kunnen deze kamers variëren in moeilijkheidsgraad, ze kunnen namelijk ook persoonlijke en emotionele items bevatten.
- Slaapkamer: Hier zijn vaak persoonlijke spullen te vinden die emotioneel geladen zijn, maar vaak kan de meeste kleding redelijk makkelijk gesorteerd worden.
- Zolder / kelder / garage: Deze ruimtes bevatten vaak een mengelmoes van spullen, vaak in een ongeorganiseerde staat. Het opruimen kan fysiek uitdagend zijn en emotioneel zwaar, afhankelijk van wat je tegenkomt.
Emoties tijdens het opruimen: Hoe ga je om met sentiment
Het opruim traject voor de funda-foto’s vond ik persoonlijk een erg lastigste, want mijn moeders mooiste spulletjes stonden natuurlijk allemaal uitgestald. Soms lukte het dan ook niet om te beslissen en dan zette ik het gewoon weer even terug. Helemaal kaal is ook niet mooi voor de foto! En al die laatjes en kasten liet ik gewoon nog even dicht.
Uiteindelijk hebben wij de slaapkamer van mijn moeder bewaard voor het laatst. Het huis was best groot, met 4 slaapkamers en 2 ateliers. Maar zelf sliep ze in het kleinste kamertje van het huis. Dat was echt haar plekje, haar sanctuary, met haar mooiste spullen.
Hier hebben we dan ook wel even de tijd voor genomen. Samen met zus en broer, en de deur dicht. Herinneringen ophalen en steun vinden bij elkaar.
Geef jezelf de tijd om op te ruimen
Het is goed om te herinneren dat elke situatie uniek is. Ga stap voor stap te werk en geef jezelf, indien mogelijk, de tijd om het proces te verwerken. Het opruimen na het verlies van een dierbare is zwaar, maar je hoeft het niet alleen te doen. Overweeg professionele hulp in te schakelen of vraag vrienden en familie om steun. Ik sta klaar om je te helpen bij elke stap van het opruimproces.
Ik wens je heel veel kracht en sterkte met deze lastige klus in deze moelijke tijd!