mooie spulletjes

Je nalatenschap opruimen voordat je dood gaat

“Ik ga ook maar eens opruimen bij mij thuis” zei een van mijn moeders vriendinnen die mij heeft geholpen met het opruimen van mijn moeders huis. Ze zag hoeveel spullen mijn moeder had achtergelaten en hoe heftig het was voor ons kinderen om het allemaal op te ruimen. Ze wil het graag haar eigen dochters besparen voegde ze er aan toe.

Wat zijn de voordelen van opruimen?

Opruimen voor de dood is tweedelig

  • Je doet het voor jezelf. Je creeert rust en overzicht wat een gevoel van orde en controle geeft. Door het opruimproces kijk je bewust terug op je leven en de spullen die daarbij horen.
  • Je doet het voor je nabestaanden: Het bespaart hen veel tijd, moeite en emotionele belasting na je overlijden. Ze hoeven geen moeilijke beslissingen te nemen over spullen die voor hen geen betekenis hebben. Daarmee verminder je de last voor je geliefden

Döstädning: De edele Zweedse kunst van het opruimen

In Zweden hebben ze er een woord voor: döstädning (een samenvoeging van de woorden dood en schoonmaken) Het verwijst naar het proces waarbij iemand bewust zijn of haar bezittingen opruimt en organiseert, vaak op latere leeftijd, met het doel om de last voor nabestaanden te verminderen, bewust te leven en rust en overzicht te creëren: Een opgeruimde omgeving geeft niet alleen praktische voordelen, maar ook een gevoel van orde en controle. Kunstenares Margareta Magnusson heeft er een aardig boekje over geschreven. Te koop bij bijvoorbeeld Bol.com.

Hoe verschilt het van standaard opruimen?

Waar andere opruimmethodes, zoals Marie Kondo’s KonMari-methode, vaak gericht zijn op geluk of efficiëntie, richt doodopruiming zich specifiek op het creëren van een praktische en emotionele nalatenschap. Het gaat niet alleen om wat je behoudt voor jezelf, maar ook om wat je achterlaat voor anderen.

Opruimen tijdens je leven, wanneer begin je?

Het advies is om op tijd te beginnen, maar wat is op tijd? Je weet tenslotte niet wanneer je er niet meer zal zijn. Een goede stelregel is: zodra je met pensioen gaat. Uiteraard afhankelijk van hoeveel spullen je hebt kan het namelijk een langdurig proces zijn waar je wellicht niet elke dag mee bezig wil zijn.

Laat je bezittingen los

Stel jezelf tijdens het opruimprocess continu de volgende twee vragen:

 

  • Ga ik dit ooit nog nodig hebben?
  • Zou iemand er blij van worden als ik het bewaar?

Twijfel je over bepaalde zaken, vraag het dan aan de mensen waarvan je denkt dat je ze er blij mee maakt. Vind je het moeilijk om dingen weg te doen, bedenk dan op welke manier je het minder moelijk zal vinden. Doneren aan een goed doel bijvoorbeeld kan het makkelijker maken om spullen lost e laten.

Lukt het niet alleen? Vraag hulp bij het ordenen

Het lukte mijn moeder niet en dus waren wij samen begonnen met opruimen. Elke maandag kwam ik bij haar, maar we wisten het beiden, ze zou deze taak niet meer volbrengen. Echt uitgesproken heeft ze het niet, maar het was duidelijk dat ze er wel spijt van had dat ze ons ging opzadelen met al haar bezittingen. Dan zei ze maar gekscherend: gooi er maar een lucifer in! Opruimen samen met geliefden kan echter wel moeilijk zijn. Het is ook goed mogelijk dat je alleen maar leuke dingen wil doen met geliefden en ze niet lastig wil vallen met een klus als deze. Schakel in dat geval een professional in.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Open chat
hi!
Scan de code
Hi, kan ik helpen / can I help?