Je huis effectief opruimen, met deze tips en tricks lukt het wel!

Uw huis effectief opruimen, zo doet u dat!

Herkent u dat? U heeft zich voorgenomen een bepaalde ruimte in huis op te ruimen en u begint enthousiast, maar aan het einde van de dag heeft u 20.000 stappen gezet en bent u eigenlijk niets opgeschoten. Om effectief op te ruimen, is het handig om een ‘opruimkit’ te gebruiken. Waarom dat zo handig is en waaruit deze kit bestaat, leest u hier. Kortom, uw huis effectief opruimen, met dit stappenplan vol tips en tricks lukt het wel!

Welke basisspullen heeft u nodig om effectief op te ruimen?

Heeft u nog veel op te ruimen in huis, dan kan het nuttig zijn om een ‘opruimkit’ samen te stellen. Deze opruimkit is niet ingewikkeld en de kans is groot dat u alles al in huis heeft! Dit heeft u allemaal nodig:

Hoe helpt de opruimkit met effectief opruimen?

Het doel van de opruimkit is dat u niet door het huis gaat dwalen om bijvoorbeeld spullen naar andere plekken te brengen en u gefocust blijft op de gekozen opruimplek. Vaak raakt u dan namelijk onderweg afgeleid door iets anders en voordat u het weet, is er een uur voorbij, maar is de gekozen opruimplek nog niet opgeruimd.

Zo gaat u effectief te werk:

Stap 1: Stel een timer in

Hoe lang wilt u opruimen? Houd ook rekening met een kwartier tot een half uur ‘afrondingstijd’. Zie stap 6.

Stap 2: Voorzie de dozen of klapkratten van labels

Gebruik labels zoals: hier bewaren, elders opbergen en weggeven. Afhankelijk van de opruimklus kunt u meerdere soorten dozen gebruiken. Bij het opruimen van de zolder kunnen er bijvoorbeeld veel spullen van de kinderen tevoorschijn komen die u aan hen wilt geven. Maak in dat geval ook per kind een doos.

Vindt u recycling belangrijk? Zorg er dan voor dat u ook voor elke soort afval een aparte zak of bak heeft.

Stap 3: Sorteer de spullen

Kies een plek van ongeveer 1 m² (bijvoorbeeld een doos of een plank) en begin daar met opruimen. Stel uzelf bij elk item dat u in handen heeft de volgende vragen:

Schrijf alle acties die voortkomen uit de opruimactie in uw to-do schrift. Zoals het repareren van een broek, of een afspraak maken met die ene vriendin om een item (terug) te geven.

Stap 4: Maak even schoon

Nu de ruimte toch leeg is, kunt u even stofzuigen en/of een doekje over het oppervlak halen.

Stap 5: Organiseer de ruimte

Na het opruimen weet u goed hoeveel spullen u nog heeft en kunt u deze sorteren op categorie. Indien nodig of gewenst kunt u nu een manier bedenken om de spullen logisch op te bergen. Hier kunt u allemaal dezelfde dozen of opbergbakken voor aanschaffen. Vooral Ikea heeft mooie betaalbare oplossingen. Maar let op, dit is echt niet altijd nodig, vaak heeft u al genoeg opbergmogelijkheden in huis!  Schrijf op de doos wat erin zit en berg de dozen per categorie bij elkaar op.

Stap 6. Ruim de elders opbergen doos op

Loop nu een rondje door het huis en  plaats de spullen die in de doos zitten op de plek waar het hoort, maar let op: zet het er gewoon neer, en ga niet daar opruimen. Die plek is voor een andere keer.

Stap 7: Afronden

Herhaal stappen 3 tot en met 6 tot de tijd voorbij is of de klus geklaard. Neem nu de tijd om af te ronden. Gooi gelijk het vuilnis weg, zet de doos voor de kringloop al in de achterbak van de auto, en pak vast een aantal van de to-do’s op.

Wil het opruimen toch niet lukken?

U bent echt niet de enige die moeite heeft met opruimen. Misschien heeft u zelfs alle tips die u kunt vinden geprobeerd en lukt het nog niet. In dat geval kan het helpen om hulp in te schakelen, zoals een professional organizer. Ik help u graag en zorg ervoor dat u de juiste keuzes maakt en gemotiveerd blijft!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Open chat
1
hi!
Scan de code
Hi, kan ik helpen / can I help?